Svašta nešto...

Božić
2009/01/05,23:05

 

 

Božić je dan kada se slavi rođenje Hristovo i kada je mir i praštanje prisutno u svim domovima. Božić je trodnevni praznik, kojem prethodi Badnji dan, kao poslednji dan zimskog četrtrdesetodnevnog posta. U Srbiji je proslavljanje Badnjeg dana i Božića spoj mnogobrojnih crkvenih i folklornih običaja.

Osim badnjaka, tokom božićnih praznika se u kuće unosi slama, koja dočarava vitlejemsku pećinu u kojoj je Hristos rođen, a za Badnji dan mesi se česnica, pogača i žito, na trpezu se iznosi posna večera. Na Badnje veče je običaj da se korinđa ( nisam volela da korinđam ali sam ipak išla i nikad ne bih loše prošla-puna kesa slatkiša...:)), odnosno da se u kuće primaju deca koja pevaju božićne pesme najavljujući dolazak Božića ( ostaće mi u pamćenju da je dolazila jedna mala cigančica da korinđa, svake godine sa nekom novom pesmom), a u ponoć se u crkvi vrši ponoćna liturgija, odnosno jutrenje, koja označava dolazak Božića - rođenje Isusa Hrista ( jednom sam išla i tako se smrznula da mi više nije padalo na pamet da idem).

Prvi ljudi koji uđu u kuću na dan Božića su položajnici i običaj je da se njima daruju pokloni. Nakon jutarnje božićne službe i pričesti završava se post. Božićna trpeza je uvek bogata i raznovrsna, a običaj je da se Božić provede u porodičnom okruženju kako bi porodica ostala na okupu tokom godine, do sledećeg Božića.


 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu